onsdag den 3. december 2014


Her følger en række tips, som jeg tror, de fleste vil have glæde af (alle er forhold, som jeg enten har fået spørgsmål til, eller har bemærket ikke er kendt for alle):

Lectio
1) Når man skriver beskeder, kan man gøre teksten fed, skrive med kursiv, gøre links klikbare mm. Det gør man ved at følge de anvisninger, der kommer frem ved klik på "Hjælp" i den lyseblå bjælke over det felt, der skrives i (det er ikke højteknologi, men det virker!)
2) Vær opmærksom på IKKE at slette beskeder i Lectio. Gør du det, kan du risikere at gå glip af, hvad der måtte blive skrevet i den slettede besked-tråd efter du har slettet den. Har man slettet, notificeres man ikke ved ny aktivitet i tråden.
3) Vær opmærksom på IKKE at give lektier for i feltet Noter. Anvend i stedet feltet Lektier og Fritekst. Dels kommer det ikke med i studieplan/UVB, hvad der skrives i Noter, ej heller i funktionen Lektieoversigt (som eleverne har) og dels skal eleverne klikke sig helt ind i det pågældende modul, for at se det skrevne. Vigtige beskeder, som man vil være sikker på, eleverne ser, kan således med fordel heller IKKE skrives i feltet Noter.

Skolekom
Det er stadig meningen, at vi skal tjekke skolekom dagligt. Hvis du får skolekom til at sende post videre til en anden emailadresse, skal du huske med jævne mellemrum at:
a. gå på skolekom (for ikke at blive erklæret inaktiv af systemet)
b. rydde op i skolekom-indbakken, så den ikke bliver overfyldt, hvorved du ikke modtager post.

Processkrivning (eks. hi-opg., SRP/SSO-vejledning, træningsprojekt)
Google:
Oprettes et fællesdokument kan vejledere og elev se og skrive i samme dokument, hvor processen frem mod eks. en problemformulering og disposition for opgaven kan udfolde sig og følges af alle parter før, mellem og efter de fysiske vejledninger.
Hvordan oprettes dokumentet: se http://www.igangmedgoogle.blogspot.dk/p/dokumenter_3.html
Hvordan deles dokumentet: se http://www.igangmedgoogle.blogspot.dk/p/deling.html
Mind42:http://mind42.com/ kan også anvendes, her minder det mere om en mindmap.
Padlet:www.padlet.com ville også kunne fungere til formålet.

Prøve og test
Ud over de muligheder, der er i Lectio, kan disse også anvendes:
Testmoz:
Her kan man ganske nemt oprette test, se beskrivelse på IT på OK: http://itodensekatedralskole.blogspot.dk/search?q=testmoz
www.testmoz.com
Google Formular:
I Google kan du under Drev vælges Ny, Flere og Google Analyse. Her oprettes en formular, der kan udformes som en prøve eller test, med mange muligheder for analyse af resultaterne, som vises i et bredt grafisk udvalg. Læs mere her: https://www.google.dk/intx/da/work/apps/business/products/forms/.

Spørg endelig!
Lise.

mandag den 17. november 2014

Hjælp til SRP-vejledning: Fællesdokument i Google


I disse SRP-tider vil jeg gøre opmærksom på, at vejledningsprocessen kan lettes vha. fællesdokument i Google.

Oprettes et sådant kan vejledere og elev se og skrive i samme dokument, hvor processen frem mod en problemformulering og disposition for opgaven kan udfolde sig og følges af alle parter før, mellem og efter de fysiske vejledninger.

I Google oprettes en profil.
Derefter vælges
Drev
Ny
Google Docs
Del (øv. højre)
Dokumentet navngives og kan nu deles enten via email eller ved at kopiere og sende linke til de, der skal kunne se/skrive i det (husk at vælge "Kan redigere").

fredag den 3. oktober 2014

TodaysMeet som hjælp til vejledning ved gruppearbejde


I forbindelse med vejledning af en 2.hf-klasse i KS-projekt, anvendte jeg TodaysMeet:

De arbejder i grupper, og sad derfor rundt på skolen.

I stedet for, at de skulle opsøge mig i klasselokalet, for at få hjælp/vejledning i løbet af modulet, kunne de bede om hjælp på TodaysMeet, hvor jeg havde oprettet et rum til formålet.

Det tilgik de via et link i skemaet i Lectio, skrev sig ind med navn i TodysMeet, og skrev (når de havde brug for hjælp), hvor de sad. Så kunne jeg på min smartphone gå rundt på skolen og følge med i, hvor og hvornår nogen havde brug for hjælp.

Det var nemt og hurtigt at sætte op, meget velfungerende og nedsatte spildtiden væsentligt.

www.TodaysMeet.com

 

En øvelse til bevidstgørelse af det problematiske ved at være på Facebook o.lign. i timerne


Jeg har gennemført en lille øvelse i en klasse, som havde til formål at bevidstgøre dem om, at brug af Facebook, andre sociale medier og andet ikke-fagligt på deres computere/mobilen er et stort problem i fht. indlæring.

Her kommer, hvad der skete:

Klassen så en video på Restudy.dk om Første Verdenskrig, som vi arbejder med i forvejen i historie.
Emnet for filmen var således kendt, og det var dele af handlingen også, men en del var ukendt.
Samtid med at se videoen på storskærm, tog de noter på computeren på TodaysMeet.

Mens det foregik, kiggede jeg på dem og skrev navnet ned på en, der tog noter OG et spørgsmål til det, der på videoen kom i slutningen af det, han/hun noterede om eller umiddelbart efter.
Jeg gjorde det samme for dem, der tydeligvis ikke fulgte med, men i stedet var på Facebook el. lign. (hvilket meget let aflæse i deres mimik).

Efter videoen, som var ganske kort (ca. 10 min.) stillede jeg mine spørgsmål til de nedskrevne/"udvalgte" elever. Der var 10 spørgsmål i alt, og ingen af de ti adspurgte kunne svare på deres spørgsmål (hverken ud fra noter eller hukommelse). Mao. et meget entydigt udfald!

Det, at de enten havde taget noter, eller havde lavet noget helt andet end tiltænkt, gjorde altså, at de slet ikke havde fået med, hvad der skete imens/efterfølgende. Dertil fremførte de også, at det havde været distraherende, at de på TodaysMeet kunne se, hvad andre skrev, hvilket også forstyrrede og gjorde, at de ikke fik med, hvad der foregik.

Jeg præsenterede øvelsen som en notatteknikøvelse (som vi havde fokus på i forvejen), men afslørede efterfølgende den reelle hensigt. Resultatet kom som et mindre chok for dem, og vi havde en konstruktiv snak om det og om at det er vigtigt, at de forholder sig til det og selv tager ansvar for ikke at lade sig distrahere.

Her mine egne tanker, som reaktion på udfaldet (står helt for min egen regning):
Det gav også stof til lærer-eftertanke, at det at tage noter også fjerner fokus fra budskabet (jeg er opmærksom på, det er sværere at tage noter til en film, end fra tavlen), hvilket gør, at vi nok bør overveje at "tvinge" eleverne til i højere grad at være lyttende og aktivt bidragende, når der skrives noter på tavlen/SmartBoard, og efterfølgende/løbende give tid til alene at skrive det ned, de har brug for. En lære kunne jo også være, at det ikke er fordelagtigt at skrive alt af fra tavlen.

Alt i alt tog det ca. 25 min.

fredag den 23. maj 2014

Sådan får du AT-forløb med i fag-undervisningsbeskrivelse








Sådan får du AT-forløbene til at fremgå med materiale


i fag-undervisningsbeskrivelsen


 


I fag-undervisningsbeskrivelsen (eks. 3e da) kan du under redigering/når du opretter et nyt forløb tilknytte et ekstra hold (samme sted som du vælger fag-holdet),




 


her vælges AT-holdet, eks. 3e AT.


Så fremgår 3e's AT-forløb for den i pågældende undervisningsbeskrivelse valgte periode i fag-undervisningsbeskrivelsen (sørg for at perioden "rammer" der, hvor det ønskede AT-forløb er afholdt).

onsdag den 5. marts 2014

Sådan oprettes et forløb i studieplanen for AT-hold

Sådan oprettes et forløb i studieplanen for de relevante at-hold (f.eks. 1z at).

Dette gøres ved at gå ind i indstillinger på sin forside og så tilføje holdet som sin holdfavorit (f.eks. 1z at). Når man har gjort dette er man i stand til at oprette forløbet i holdets studieplan og alle implicerede lærere kan redigere i planen.

Efterfølgende vil eleverne på deres forside kunne se både studieplan og endvidere vælge "studierapport" som automatisk generes ud fra studieplanen (og det er jo smart!!!). Eleverne har i studierapporten mulighed for at/bør tilføje egne noter til den generelle lærerbeskrivelse af forløbet.

Venlig hilsen
Sune

onsdag den 12. februar 2014

Klippeværktøj på pc og Mac



På en pc: 
Programmet Klippeværktøj bør være på OK-computere (stationære såvel som bærbare hjemme-pc'ere, de sidste afhængigt af, hvor længe det er siden, man har fået en ny/har fået lagt programmet på af JM). Det findes via Windows startmenu – alle programmer – tilbehør, eller på rullegardinet ved klik på Windows startmenu.

På en Mac:
command-shift-3 for screenshot
command-shift-4 for at vælge selv.



Podcast


I fagene og i forbindelse med studieturene, har flere spurgt til, hvordan man laver podcast på smartphone, og hvordan det anvendes/afspilles i udlandet offline.

Jeg har tidligere givet tips des angående. Dertil kommer, at Ulrik nu har lavet en vejledning, specifik rettet mod

1) hvordan man laver podcast på smartphone
2) hvordan det anvendes/afspilles i udlandet offline.

Tak til Ulrik!

Podcast-vejledning: https://drive.google.com/file/d/0B77v3p6558lfNmlvRGNkeDVtX28/edit?usp=sharing

torsdag den 30. januar 2014

Lectio med nyt udseende



Via


https://chrome.google.com/webstore/detail/lectio-enhancer/liajalnjelpdmdbfbmpiconpenfbpgln?hl=da


kan man installere "Lectio Enhancer" på sin computer og derved få mulighed for automatisk login in, undgå at blive automatisk logget af, vælge anden baggrundsdesign og få flere farver ind i skemaet på de enkelte moduler mm.


Det kræver, at man har installeret Google Chrome som browser (der kommer anvisninger dertil når der klikkes på ovenstående link).

Konvertering af filer


Ønsker man at konvertere en fil fra et format til et andet (eks. fra PDF til Word/doc), kan det gøres via FreeOCR, som hentes på:

http://www.paperfile.net/

Programmet bør ligge på skolens maskiner.

fredag den 24. januar 2014

Åbning af ekstra vindue i Lectio

Er du træt af, at du kun kan lave en ting ad gangen i Lectio? Så brug shift-tasten når du klikker i et menupunkt. Så vil et nyt vindue åbnes, så du f.eks. kan tjekke skemaet sideløbende med, at du skriver en besked til det hold, som ligger i det tredje vindue:-)

mandag den 6. januar 2014

IT hjælp på Facebook

I gruppen "IT og undervisning" kan man spørge til IT-hjælp (eks. et specifikt redskab/en app man mangler), finde inspiration, læse om andres erfaringer, forløb og meget andet der kan være relevant i fht. brug af IT i undervisningen. Den retter sig mod gymnasialt niveau.